OSTALE METODE

Meki sapun i voda

Sapun i voda dobro deluju na većini manjih mrlja. Tretirajte mrlju što je pre moguće nakon što je stvorena. Suve mrlje je mnogo teže tretirati, iako se isušeno blato (pa čak i osušena krv) često mogu jednostavno otresti.

Deterdžent

Mešati rastvor ¼ kašičice čistog deterdženta za pranje ruku sa 1 čašicicom vode. Lagano promešajte. Nanesite rastvor deterdženta direktno na belu tkaninu. Tkaninom navlažite vlakna tepiha u zaprljanom području. Izbegavajte zasićenje tepiha.

Amonijak

Pomešajte 2 kašike ne-belilačkog amonijaka u domaćinstvu sa 1 čašicicom mlake vode. Nanesite rastvor amonijaka, isperite i ostavite da se osuši. Ne sušite papirnim ubrusima. Pređite na sledeći korak da biste neutralizovali rastvor amonijaka.

Sirće

Pomešajte 1 šolju belog sirćeta sa 2 šolje vode. Nanesite rastvor sirćeta, isperite i osušite. Većinu izlivanja i mrlja u domaćinstvu možete ukloniti ovom jednostavnom metodom. Da biste postigli najbolje rezultate, odmah očistite mrlje i prolivene mrlje.

Hemijsko čišćenje

Sipajte tečnost za hemijsko čišćenje preko mrlje. Mrlju obrišite suvom, belom krpom. Posle toga ponovo uradite isto sa deterdžentom i isperite vodom. Oprez: Pazite da nije blizu plamena ili upaljene cigarete i koristite ih u dobro provetrenim prostorima.

Prah za apsorpciju

Nakon usisavanja, posipajte apsorbentni prah na tepih, utrljajte ga u fleku i zatim ga usisajte. Upotreba praha za čišćenje je jednostavan način da osvežite tepih jer tepih nije vlažan. Upijajući prah može biti manje efikasan od drugih metoda.

Penasti šampon

Za lagano površinsko čišćenje malih površina, šamponi za aerosolnu penu – koji se mogu kupiti u specijalizovanim trgovinama tepiha – vrlo su pogodni, brzo se suše i ne zahtevaju posebnu opremu. Prvo testirajte šampon na lepljive ostatke koji mogu da privuku prašinu. Pena se raspršuje u tankom sloju na tepihu, obradjuje se vlažnim sunđerom. Ostaviti da se osuši i zatim usisati. Radite u jednom području. U suprotnom može doći do pucanja ako se pena suši pre čišćenja.

Čišćenje parom

Ova metoda je odlična za čišćenje umereno do jako zaprljanih tepiha. Vruća voda i rastvor deterdženta se raspršuju na tepih pod visokim pritiskom da bi se isprali prljavština i zemlja. Ovo rešenje se odmah izvlači pod dejstvom vakuuma mašine. Mada se mašine mogu iznajmiti, ali svakako je najbolje da se čišćenje brizganjem raspršivača obavlja profesionalni čistač, jer se mora voditi računa da se tepih ne mokri, da se ne izobliče vlakna i podloga. Profesionalno fabričko čišćenje idealno je za tepihe i zato što može efikasno ukloniti svu prljavštinu.

Osenčavanje

Osenčavanje je efekat kojim se čini da područja postaju svetlije ili tamnije boje od okolnog područja. Radi se o optičkom efektu uzrokovanom lokalizovanim promenama u smeru vlakana i vidljivim na način na koji se svetlo odbija od površine tepiha. Može se desiti i zbog prometa ili neravnine u podu, ali ovo nije greška u proizvodnji tepiha.

Novi viskozni tepisi sa šišanim predivom, obično gube vlakna tokom prvih nekoliko sedmica na podu. Ovaj efekat, prouzrokovan je načinom prelivanja pređe i izrade tepiha. To nije razlog za uzbunu, već prirodni fenomen, koji će se na kraju zaustaviti. Prvih nekoliko nedelja redovno usisavajte tepih. Brisanje površine mlakom vlažnom krpom pomaže da se ukloni prašina sa vlakana.